fbpx

Hvilke skattefradrag kan du få på leieinntektene?

skattefradrag
Skattefradrag på leieinntektene er den enkleste måten å øke lønnsomheten på utleieboligene dine. Alle utleiere har kostnader knyttet til leieinntektene. Disse kan du få skattefradrag for.

Del denne artikkelen

Skattefradrag på leieinntektene er den enkleste måten å øke lønnsomheten på utleieboligene dine. Alle utleiere har kostnader knyttet til leieinntektene. Disse kan du få skattefradrag for.

Skattepliktig inntekt

For å kreve fradrag må leieinntektene være skattepliktige. Er du usikker på om leieinntektene dine er skattepliktige anbefaler vi denne.

Hovedregelen sier at all inntekt er skattepliktig men det finnes unntak.

Hvilke fradrag kan du få?

Forsikringer

Forsikringer man har tilknyttet utleieboligen er fradragsberettiget. Bolig og eventuell innboforsikring kan fradragsføres.

Annonsering, formidling og visning

Annonsering på finn.no eller på andre plattformer. Kostnader til visning eller kostnader knyttet til formidling av utleie. Eksempelvis abonnementsavgiften for Utleieappen. Et årsabonnement på utleieappen koster 499,- men utgiftsføring vil redusere skattebelastningen med ca. 109,-

Vedlikehold

Vedlikeholdskostnader har, eller bør alle utleiere ha på boligen sin. Alle boliger trenger jevnlig vedlikehold og husleieloven stiller enkelte krav til boligens tilstand ved utleie. Vi har gått nærmere inn på hvorfor det er smart å vedlikeholde utleieboligen i denne artikkelen.

Strøm, oppvarming og renhold

Dersom strøm, oppvarming og renhold er inkludert i leien kan man fradragsføre dette. Det forutsettes at dette er kostnader du som utleier betaler for. Også rengjøringsartikler man har betalt for kan fradragsføres.

Møbler og innbo

Du kan fradragsføre slitasje på møbler og innbo som er inkludert i leien. Enkelte møbler og husholdningsartikler kan fradragsføres når investeringen ble gjort, andre må avskrives over flere år. Utleieappen har en egen kalkulator som hjelper deg å fradragsføre dette korrekt. Enten det er større investeringer som må fradragsføres over flere år eller om de kan fradragsføres inneværende år.

Kommunale avgifter

Kommunale avgifter består av kommunalt vann og avløp, branntilsyn-/feiegebyr og festeavgift. Avgiftene er noe alle kommuner krever inn for å sikre bland annet rent vann i springen og at avløp/spillvann blir renset. Gebyrene går ut 2 ganger i året, i mars og september. Eiendomsskatt fakturers vanligvis på samme faktura. Man kan kreve skattefradrag for avgiftene man har på utleieboligen. I sameier og borettslag er vanligvis avgiftene bakt inn i de månedlige felleskostnadene.

Eiendomsskatt

Dersom man betaler eiendomsskatt så er denne normalt på samme faktura som de kommunale avgiftene. Hele beløpet knyttet til utleieboligen er fradragsberettiget.

Festeavgift

Er utleieboligen på en festet eiendom er dette en utgift som kan fradragsføres. Festeavgift er en avgift som betales til tomteeier, ofte kommunen.

Felleskostnader i boligselskap og boligsameie

Du kan fradragsføre felleskostnader til sameiet eller borettslaget til boligen du leier ut. Dette gjelder ikke nedbetaling av fellesgjeld. Dersom fellesgjeld er inkludert felleskostnadene må disse trekkes fra før du utgiftsfører kostnaden.

Reisekostnader

Enkelte reisekostnader knyttet til f.eks. tilsyn, visning eller vedlikehold kan fradragsføres. Dette gjelder kun ved privatbolig utleie og ikke dersom utleien regnes som virksomhet. Skatteetaten har detaljerte regler angående dette.

Gebyr til depositumskonto

Gebyr knyttet til opprettelse av depositumskonto kan fradragsføres. Det er utleier som skal betale gebyret. Dette fremkommer av husleieloven. Med utleieappen kan du snart opprette depositumskonto hos vår samarbeidspartner Leabank. Dette gjøre enkelt ved opprettelse av kontrakten. Les mer om viktigheten av en kontrakt her.

Boligtaksering

Du kan få fradrag for kostnader til oppmåling av boligeiendom i forbindelse med innrapportering av arealopplysninger ved fastsetting av formuesverdi.

Eget vedlikeholdsarbeid på eiendommen

Man kan fradragsføre verdien på vedlikeholdsarbeid man utfører på boligen selv. Det forutsetter at imidlertid at samme beløp er ført som inntekt samme år som arbeidet utføres. Verdien på arbeidet skal verdsettes til hva det ville kostet å få utført arbeidet av samme kvalitet av andre. Timegodtgjørelse for ukvalifisert arbeidskraft må normalt settes lavere enn en håndverker. Satsene kan man finne på arbeidstilsynets sider. Lurer du på hvilket vedlikeholdsarbeid man kan utføre selv har vi denne artikkelen.

Fradragsføring

Her har vi listet opp de fleste fradragene man kan få på leieinntektene. Med utleieappen er det enkelt å legge inn utgiftene forløpende. Vår unike app er et regnskapsprogram for private utleiere som hjelper deg å få med alle fradragene. Vi sørger også for at kvitteringene på investeringer eller utført arbeid blir lagret trygt. Når skattemeldingen skal leveres laster du enkelt opp ferdig utfylt informasjon til skattemyndighetene. Appen er tilgjengelig til Android iOS og på web så du kan jobbe på den plattformen du ønsker. Fordelen med appen er at du alltid kan ha kontroll, selv når du er på farten.

Vil du vite mer sjekk oss ut på Google Play, Appstore eller på www.utleieappen.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tips om utleie og nyheter fra Utleieappen.

* obligatorsk

Les flere artikler fra Utleieappen

Media

Store vekstambisjoner for Utleieappen

Gründerbedriften Utleieappen gjør det enklere for tusenvis av nordmenn å leie ut bolig. Sammen med aktører innenfor bank og forsikring skal enda flere muligheter utforskes