fbpx

Hvorfor trenger man en leiekontrakt?

Del denne artikkelen

En god leiekontrakt kan sikre nattesøvnen og spare deg for mye hodebry. Men hvorfor trenger man en leiekontrakt? Når man leier ut en bolig overlater man store verdier over til «fremmede».

Hva er en leiekontrakt?

Leiekontrakten eller utleieavtalen er en avtale mellom utleier og leietaker. Der avtales ansvar, plikter, varighet og andre forhold som kan være aktuelle i leieperioden. Vi i Utleieappen har laget en digital leiekontrakt som er rask å fylle ut og lett og forstå og som kan signeres digitalt med BankID.

Lett for utleier, lett for leietaker – Enklere Utleie.

Gå direkte til utfylling av kontrakten her.

Her kan du lese mer om vår digitale leiekontrakt.

Når trenger man leiekontrakt?

En god avtale mellom utleier og leietaker er verdifull uansett varighet og omfang av utleien. Husleieloven regulerer plikter og rettigheter i et leieforhold. Det er ikke anledning til å avtale vilkår som er mindre gunstige enn det som fremkommer av husleieloven. Noen av de viktigste punktene i husleieloven omhandler

  • Krav til utleieboligens tilstand
  • Forbud mot diskriminering
  • Vedlikehold
  • Depositum
  • Tilsyn av utleieboligen
  • Oppsigelse av utleieavtalen

Hva gjør leiekontrakten?

Leiekontrakten er en juridisk bindene avtale. Man avtaler når leieperioden starter og slutte. Hvis man har en løpende avtale med oppsigelsestid avtales dette her. Avtalt husleie og når den skal betales. Hva som er inkludert i husleien, f.eks. strøm, internett og tv.

Utleieappens leiekontrakt lar deg laste opp bilder av utleieboligen slik at man kan dokumentere tilstanden. Da kan eventuelle tvister i ettertid avverges. Men man kan ikke kreve erstatning for normal slitasje. Heldigvis kan man få fradrag for vedlikeholdsarbeid.

Leier du ut? Da bør du få med deg fradragene som kan spare deg for tusenvis av kroner.

Der er også mye man kan gjøre selv. Slik kan man øke utleieverdien på boligen!

Dette har du lov å fikse selv

Depositum

Å opprette en separat depositumskonto gir trygghet for begge parter. For utleier kan dette være for å dekke ubetalt husleie eller skader på hus og inventar. For leietaker gir det trygghet at det er satt av midler til dette. Husk at en depositumskonto skal stå i leietakers navn og leietaker har krav på eventuelle renter. Vi kan snart tilby opprettelse av depositumskonto digitalt direkte i leiekontrakten!

Overtakelse

Ved overtakelse er det lurt å gjøre leietaker kjent med leieboligen. Vi har laget en kjekk sjekkliste som sikrer at man får med seg det viktigste. Kryss av punktene og legg sjekklisten med som vedlegg til leiekontrakten.

Sjekkliste

Avslutte leieforholdet

Gjensidig oppsigelsestid kan avtales i Utleieappens kontrakt. Når et leieforhold opphører har du som utleier 14 dager til å se over boligen. Det anbefales at du har en gjennomgang av boligen med leietager så snart som mulig etter utflytting. Bruk bilder og notater fra kontrakten som dokumentasjon.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tips om utleie og nyheter fra Utleieappen.

* obligatorsk

Les flere artikler fra Utleieappen

Media

Store vekstambisjoner for Utleieappen

Gründerbedriften Utleieappen gjør det enklere for tusenvis av nordmenn å leie ut bolig. Sammen med aktører innenfor bank og forsikring skal enda flere muligheter utforskes