fbpx

Leier du ut? Da bør du få med deg fradragene som kan spare deg for tusenvis av kroner

Del denne artikkelen

Utleie av bolig blir stadig mer populært. Mange leier ut en leilighet i sin egen bolig eller kjøper en sekundærbolig som de leier ut. Har du skattepliktig inntekt på utleie er det mange fradrag som kan spare deg for tusenvis av kroner hvert år. Utleieappen.no har laget en mobilapp som hjelper deg å få med alle fradragene

Mange har en utleieleilighet i sitt eget hus eller en sekundærbolig som leies ut. I et boligmarked som er ganske hett har det blitt en populær spareform å kjøpe sekundærbolig. Men hvis du ikke får med deg alle fradragene kan utleien fort bli mindre lønnsom enn du hadde tenkt.

Dersom man leier ut mindre enn 50% av egen bolig og bor i boligen selv er inntekten skattefri. Skatteetaten definerer det som at dersom utleieverdien er mindre enn 50% av den totale utleieverdien av boligen er inntekten skattefri.
Har du for eksempel en horisontaldelt tomannsbolig og leier ut halve huset, utleieboligen har en utleieverdi på 15000,- mens hoved boligen, som du selv bor i, har en utleieverdi på 18000,- er utleieinntektene skattefri.

Har derimot utleieboligen for eksempel høyere standard, bedre utsikt eller andre egenskaper som kan gjøre den mer attraktiv enn hoved bolig kan utleieinntektene være skattepliktig, selv om arealet er likt eller mindre. Har du skattepliktig inntekt på utleie av bolig bør du lese videre.

Hovedregelen er at den inntekten du får ved å leie ut er skattepliktig. Men du skal bare betale skatt av netto leieinntekt. Altså det du sitter igjen med etter at kostnadene er trukket fra. Utgifter til inntektservervelse kan gi deg reduksjon i skattepliktig inntekt og spare deg for mange tusen kroner hvert år. Åge Harila og Utleieappen har laget en mobilapp som hjelper deg å få med alle fradragene og gjøre det enkelt å holde oversikt.

Åge Harila I Utleieappen.no

De viktigste fradragene du bør få med deg er kommunale avgifter, husleie til borettslag, vedlikehold og forsikring.

Kommunale avgifter

Har du leid ut en bolig et helt år kan du få skattefradrag for alle kommunale avgifter du har på boligen. I Utleieappen kan du enkelt legge inn disse utgiftene som et utgifts bilag. Legg inn utgiften fortløpende som de kommer, velg utgiftskategori og last opp faktura som dokumentasjon. Har du leid ut deler av et år kan du regne ut den månedlige kostnaden og legge dette inn som en repeterende utgift for den delen av året.

Husleie til borettslag

Leier du ut en bolig i et borettslag kan du føre husleien som utgift. Legg inn en repeterende utgift i Utleieappen.

Vedlikehold

Vedlikehold du utfører på utleieboligen er fradragsberettiget. Vedlikeholdsutgifter fører du også enkelt inn i Utleieappen. Ta bilde av kvitteringen med appen og legg inn kostnaden. Med vedlikehold menes arbeid som utføres for å bringe boligen til den stand den var i som ny.

For eksempel kan du pusse opp et vaskerom i kjelleren og føre dette som vedlikeholdsutgifter, men om man samtidig oppgraderer vaskerommet til et fullverdig bad med dusj og toalett er dette å regne som en påkostning og ikke fradragsberettiget. Man kan likevel få fradrag for deler av oppussingen, slikt som rør, vegger, gulv og tak som opprinnelig var i rommet.

Forsikring

Boligforsikringen du har på din utleiebolig er fradrag som du kan føre i Utleieappen. Ikke glem å få med innboforsikring dersom du leier ut møblert. Sjekk også med ditt forsikringsselskap om du har registrert boligen som utleiebolig.

Man kan også kreve fradrag for eiendomsskatt for boligen man leier ut. I nesten alle kommuner i Norge er det innført eiendomsskatt. Dette er utgifter som kan føres inn i Utleieappen.

Dersom du leier ut møblert kan du få fradrag for slit og elde på møblement. Enkeltgjenstander til under 15000,- kan utgiftsføres det året man gjorde anskaffelsen mens øvrig innbo kan avskrives årlig. Utleieappen slipper straks en egen kalkulator som beregner avskrivning av møbler for deg. En grundigere gjennomgang av dette kan man finne på skatteetatens nettsider.

Hvis du har reisekostnader for tilsynsreiser, visning og vedlikehold du man legge dette inn som kostnad i Utleieappen.

Også annonsekostnader i forbindelse med utleie kan kostnadsføres.

Man kan gå glipp av mange tusen kroner i fradrag årlig ved ikke få med alt. Med Utleieappen på mobilen har du alltid med deg ditt utleieregnskap og kan få med deg alle fradrag fortløpende. Du trenger ikke ta vare på papirkvitteringer lengre og Utleieappen gir deg hele tiden oversikt over inntekt og beregnet skatt.
Du kan også få oversikt over dine utgifter å ta ut regnskapsrapport som kan hjelpe deg med budsjettering. Ved å ha alt digitalt på Utleieappen kan du også sjekke historikk. Husker du egentlig når du kjøpte den komfyren i utleieboligen din? Kanskje er den enda under garanti? Utleieappen har tatt vare på kvitteringen for deg og kan fortelle deg når du kjøpte den.

Skattemeldingen sendes ut fortløpende frem til 4. April. Fristen for å levere Skattemelding for formues og inntektsskatt for lønnstakere og pensjonister er 30. april. Med Utleieappen laster du enkelt opp informasjon om utleie til skatteetaten.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tips om utleie og nyheter fra Utleieappen.

* obligatorsk

Les flere artikler fra Utleieappen

Media

Store vekstambisjoner for Utleieappen

Gründerbedriften Utleieappen gjør det enklere for tusenvis av nordmenn å leie ut bolig. Sammen med aktører innenfor bank og forsikring skal enda flere muligheter utforskes