fbpx

Leie ut bolig eller deler av bolig, gjør deg kjent med noen regler og kjekke tips.

Dette må du tenke på.

Del denne artikkelen

Før du skal leie ut bolig eller deler av din egen, f.eks en leilighet, kan det være lurt å gjøre seg kjent med noen lover og regler. Som utleier må du forholde deg til Husleieloven. Husleieloven regulerer lover og forskrifter som omhandler utleie.

Lag annonse

Enten det er en liten hybel, leilighet eller et helt hus du skal leie ut bør du lage en annonse. Det finnes mange kanaler for å kommunisere ut en utleieannonse. www.finn.no er kanskje den største å lar deg lage annonse etter en forhåndsdefinert mal. Man når ut til mange og for leietaker er det lett å søke blant forskjellige annonser.
Facebook har også mange lokale grupper og sider for boligannonser, og er helt gratis å bruke. Ønsker du primært å nå ut til nærmiljøet kan Facebook være en vel så attraktiv markedsplass for å finne riktig leietaker.

Når du lager annonsen, er det lurt med gode bilder. Ta bildene i godt dagslys. Trekk fra gardiner og sørg for at det er ryddig og rent. Liggende bilder egner seg best til plattformer som brukes primært for PC-brukere. Skal du annonsere på Facebook, som kanskje når mange brukere på mobil kan stående portrettformat være best egnet.
En attraktiv annonse når ut til flest mulig potensielle leietakere så du kan velge den som passer best til din bolig.
Kommuniser visningsdatoer og hvordan du ønsker å bli kontaktet tydelig i annonsen. I perioden mai til september er trykket på leiemarkedet størst og du kan risikere å bli nedringt av interessenter. Etterspør gjerne CV eller referanser i annonsen.

Sjekk referanser

En god og stabil leietaker kan spare deg for mye merarbeid. Det er både tidkrevende og kostnader knyttet til å opprette et leieforhold. Annonsering, visning, referansesjekk, opprette leieforhold, depositumskonto, vedlikehold og avslutte leieforhold tar tid. Der langtidsutleie er ønskelig er det viktig med en stabil og god leietaker. Referanser fra tidligere leieforhold blir mer og mer vanlig. Selv om over 80% av alle leieforhold går helt smertefritt kan man være uheldig. Seriøse leietakere som har lest annonsen grundig har ofte referansene klare allerede på visningen.

Opprette leiekontrakt

Alle leieforhold bør ha en god leiekontrakt. En leiekontrakt er en skriftlig avtale mellom leietager og utleier om forholdene knyttet til leie av bolig. I Utleieappen kan du enkelt opprette leiekontrakt. Utleieappens kontrakt følger husleielovens bestemmelser, kan signeres digitalt og Utleieappen tar vare på kontrakten for deg.

Her kan man avtale tidsperiode for leien, pris, hva som inngår i prisen, oppsigelsestid og andre forhold. Du kan også legge inn bilder av utleieobjektet og opprette inventarliste, bruk gjerne bildene fra annonsen. Dette gir sikkerhet for både deg og leietaker om boligens tilstand. Da er det lett å avklare eventuelle tvister ved avslutning av leieforhold.

Depositum

Opprette en separat depositumskonto gir trygghet for begge parter. For utleier kan dette være for å dekke ubetalt husleie eller skader på hus og inventar. For leietaker gir det trygghet at det er satt av midler til dette. Husk at en depositumskonto skal stå i leietakers navn og leietaker har krav på eventuelle renter. De fleste banker tilbyr egne depositumskontoer.

Overtakelse

Skriv alltid kontrakten ferdig og signer før overtakelse av boligen. Gå gjennom boligen sammen med leietaker og avsjekk at den stemmer med det som er beskrevet og dokumentert i leiekontrakt. Antall nøkler, boligens tilstand, mangler og avvik kan noteres i Utleieappens kontrakt så man unngår tvister i ettertid.

Strøm, internett, tv og abonnementer

Det anbefales at leietaker oppretter egne avtaler på strøm, tv, internett, telefoni og abonnementer. For deg som utleier gir det forutsigbarhet når leietaker har egne avtaler. For korttidsutleie kan det være mer hensiktsmessig med dette inkludert i leien.
I Utleieappens kontrakt kan man enkelt avtale hva som er inkludert.

Avslutte et leieforhold

Gjensidig oppsigelsestid avtales i Utleieappens kontrakt. Når et leieforhold opphører har du som utleier 14 dager til å se over boligen etter at leietaker har flyttet ut. Det anbefales at du har en gjennomgang av boligen med leietager så snart som mulig etter utflytting. Bruk bilder og notater fra kontrakten som dokumentasjon. Mange tvister oppstår som følge av uenighet om hva som regnes som normal slitasje og skader. Det er alltid enklest å bli enig direkte med leietaker om slike forhold. Ved en eventuell tvist kan du kreve at depositum sperres til dere har kommet til enighet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tips om utleie og nyheter fra Utleieappen.

* obligatorsk

Les flere artikler fra Utleieappen

Media

Store vekstambisjoner for Utleieappen

Gründerbedriften Utleieappen gjør det enklere for tusenvis av nordmenn å leie ut bolig. Sammen med aktører innenfor bank og forsikring skal enda flere muligheter utforskes