fbpx

Hva er viktig å tenke på når du skal leie ut?

Del denne artikkelen

Det er mange som leier ut og det er mange som ønsker å leie en bolig.
Alle må forholde seg til Husleieloven, den inneholder lover og regler du som utleier må forholde deg til. 

Finn deg leietaker.
Er utleieboligen din godkjent er det bare å finne en leietaker. Det kan være lurt å lage en annonse for utleieboligen på forskjellige steder som Finn.no og Facebooks mange grupper for utleie i ditt nærområde.

Når du har fått flere interesserte for leiligheten bør du foreta en grundig referansesjekk av disse. Spør om de har referanser fra tidligere leieforhold og bestem deg for den leietaker du ønsker. 

Leiekontrakt.
Du må alltid skrive en leiekontrakt med leietaker. Du kan enten bruke en standard leiekontrakt fra (lenke) eller du kan opprette en digital leiekontrakt ved hjelp av Utleieappen. Fordelen med Utleieappens leiekontrakt er mange.

  • Du kan legge inn inventarliste og bilder av boligen før overtakelse sammen med leietaker, da har dere god dokumentasjon på tilstanden til boligen. 
  • Vi sikrer at du får inn husleien.
  • Utleieappen passer på at husleien blir regulert i hht til konsumprisindeks hvert år. 
  • Du slipper unna papirer, vi tar hånd om dine dokumenter og lagrer disse trygt. 

Depositum.
Du bør alltid ta et depositum. Du kan kreve at leietaker setter av 1 til 6 mnd husleie på en sperret depositumskonto i banken. Dette er leietakers penger og kan ikke disponeres av deg som utleier. Dette er penger som står som sikkerhet for husleie og eventuelle skader på boligen. 

Strøm, internett og tv abonnementer?
Hvis det er mulig bør leietaker ha egne abonnementer på slike tjenester. 
Er dette umulig bør dette betales hver måned sammen med husleien og avregnes årlig. 

Når leieforholdet opphører.
Du har 2 uker på deg til å se over leiligheten når leietaker har flyttet ut. Da kan du reklamere på skader. Du bør derfor gå gjennom boligen sammen med leietaker. Da er det veldig greit å ha bilder å sammenligne med, slik som Utleieappen har i sin leiekontrakt. Har du tatt depositum for leiligheten kan du be om at dette sperres til en eventuell tvist er avgjort.

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tips om utleie og nyheter fra Utleieappen.

* obligatorsk

Les flere artikler fra Utleieappen

Media

Store vekstambisjoner for Utleieappen

Gründerbedriften Utleieappen gjør det enklere for tusenvis av nordmenn å leie ut bolig. Sammen med aktører innenfor bank og forsikring skal enda flere muligheter utforskes