fbpx

Selge eller leie ut?

Del denne artikkelen

Har du kjøpt deg en ny bolig men ikke solgt din gamle ?

Da kan du vurdere å leie ut en av boligene. Dette kan være gunstig i ett tregt boligmarked, men du kan også ende opp med en skattesmell hvis du ikke har kontroll på regelverket.
Hvis du selger din gamle bolig før det har gått ett år er gevinsten på salget skattefri.
Selger du en bolig du ikke har bodd i minst ett år av de siste to årene må du skatte av gevinsten. Med de siste års prisstigning på bolig kan det bli en skikkelig skattesmell hvis du venter for lenge med å selge.
I ett tregt marked kan det faktisk være lurt å leie ut din nye bolig fram til du har salg på din gamle. Dette er sikkert ikke det du tenker deg når du kjøper nytt, men rent skattemessig vil det være en god løsning.
Da vil du ha en forutsigbarhet på at gevinsten ved salget ikke blir beskattet.

Hvis du velger å leie ut din gamle bolig anbefaler vi deg at du setter deg godt inn i reglene for utleie. Gevinsten du sitter igjen med er også skattepliktig men du har også krav på fradrag for utgifter knyttet til utleie.
Det kan fort bli store utgifter knyttet til utleie, du må ta høyde for at boligen trenger vedlikehold og ett bad eller kjøkken som må skiftes ut vil utgjøre en stor kostnad. Vedlikeholdskostnader kan trekkes av på leieinntektene men påkostninger ikke vil være fradragsberettiget.

Det vil si at hvis du bytter ut en kjøkkeninnredning til 100 000,- som har lik funksjon som den gamle så er dette utgifter du har krav på fradrag for.
Hvis du setter inn en kjøkkeninnredning med høyere standard enn den som var i boligen og denne koster 200 000,- er dette en påkostning og du har kun krav på 100 000,- i fradrag på leieinntekter. Resten vil være oppgradering.

Hvis du velger å oppgradere boligen må du huske på å få med deg utgiftene på dette også. Disse kostnadene kan du få fradrag på ved ett eventuelt salg senere.

Utleieappen hjelper deg å ha kontroll på alt dette og tar også vare på dokumentasjon du legger inn. Du kan også legge inn ditt timeantall slik at du har dette dokumentert. En forutsetning for at du kan trekke fra timer du selv har arbeidet er at du er en amatør (det vil si at du ikke er en profesjonell snekker)

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta tips om utleie og nyheter fra Utleieappen.

* obligatorsk

Les flere artikler fra Utleieappen

Media

Store vekstambisjoner for Utleieappen

Gründerbedriften Utleieappen gjør det enklere for tusenvis av nordmenn å leie ut bolig. Sammen med aktører innenfor bank og forsikring skal enda flere muligheter utforskes